Cumhuriyet Halk Partisi Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, Covid-19 salgınını KOBİ’lere ve esnafa etkilerinin araştırılması amacıyla CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun görevlendirilmesiyle Sinop’lu esnafın yaşadığı sorunları inceledi. Bu dönemde ekonomikanlamdaen ciddi sıkıntıyı yaşayan kesimlerin başında küçük esnafın ve kobileringeldiğinibelirtenKaradeniz, esnafa gelir kaybı ödeneğivebenzeri yardımların sağlanmasınınyanısıra tüm çalışanların kısa çalışma ödeneği kapsamına alınması gerektiğini ifade etti.
Karadeniz; ”Esnaf, iktidarın kurbanı oldu. Son kısıtlamaların ardından, esnafın boynu daha da bükülmüş durumda. Covid-19 kapsamındagetirilen kısıtlamakararları her ne kadardoğru olsa da, sınırlıbir sermaye ile hareket edenve günlük kazançla yaşamını sürdüren binlerce esnafı düşünmeden alınanbukararlar bir o kadar da can sıkıcıbirhalaldı. ‘’dedi ve açıklamalarında şu ifadelere yer verdi;
”ESNAF YALNIZ BIRAKILDI”
‘’Koronavirüs ile mücadele devam ederken, sürecin en çok zarar görenleri arasında yer alan esnafımız yalnız bırakıldı, özellikle küçük esnafımızbudurumdanötürü kan ağlıyor. Hükümet, en yoksul kesimlere tek seferlik bin lira öderken, esnafın payına düşen ise elbette geri ödeyeceği ‘ucuz kredi’ oldu. Kantin işletmecileri, öğrenci servisi işi yapan esnaflar, taksiciler, kırtasiyeciler, giyim mağazaları, lokanta ve restoranlar, cafe, çay bahçeleri, eğlence mekanları, pastane, büfe, kıraathane işletmecileri, üniversitelerin, yurtların ve okulların çevresinde bulunan esnaf gruplarına hükümet yardım etmesi gerekirken, kredi vererekonları daha çok borçlandırdı. İş hacmi küçülmüş, kar oranı düşmüş olan esnafımız, giderlerini bile karşılayamayacak duruma geldi.
Hükümet, sokak esnafını kaderine terk etmiş durumda. Ne bizlerin, ne de esnafımızın kısıtlama tedbirlerine karşı olmadığımızı da belirtmek isterim. Fakat esnafın, ayakta kalabilmesi için destek verilmeksizin, plansız programsız kaderlerine terk edilmeleri kabul edilemez. Ayakta kalmakta zorlanan esnafımız vergisini mi versin, kirasınımıfaturalarınımıödesin, ailesini mi geçindirsin, çalışanlarının maaşını mı karşılasın? İktidar soruyor mu esnafa sen kiranı nasıl ödüyorsun, nasıl döndürüyorsun dükkanınıdiye, sormuyor! Oysakiesnafın bu ödemelerdeacilen nakit desteğine ihtiyacı var.’’ dedi.
” ESNAFA CAN SUYU OLMASI İÇİN ÇÖZÜM PAKETİ”
Her geçen gün daha çok borçlanan, borcu borçla kapatan, ödemelerini yapamayacak duruma gelen esnafımız için CHP olarak hazırladığımız 17 maddelik çözüm önerisinin ardından, bu kez 9 maddelik yeni bir torba kanunolan ”“Esnaf ve Sanatkarlarımızın Yeni Koronavirüs Salgınına Karşı Alınan Önlemler Kapsamında Uğradıkları Zararın Giderilmesi İçin Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi” TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Sunduğumuz teklifin içeriğinde ise özetle şu maddeler var;
Esnafın stopaj vergisinin kaldırılması, esnafın krediye erişiminin önündeki engellerin kaldırılması, AVM’lerin yöresel koşullar dikkate alınarak haftanın bir günü tatil olması, kamu kurumlarının kira alacaklarının ertelenmesi, işyeri kira gelirlerinin de konut kiralarında olduğu gibi kiralayan tarafından beyan edilerek ödenmesi, salgına karşı alınan önlemler kapsamında işyerleri kapatılan esnafa kapalı kaldıkları süreyle sınırlı olmak üzere bütçeden kira yardımı yapılması, devlete bağlı okul kantinlerinin işletmecilerinden 12 ay süreyle kira alınmaması.
”KOBİ’LERİMİZ ZOR DURUMDA”
İstihdam, üretim ve ihracat açısından hayati önem taşıyan ve Türkiye’deki toplam cirodaki payı yüzde 65-70civarındaolan KOBİ’lerin, ekonomiye olan büyük katkısına rağmen pandemi sürecinde hükümet tarafından yeterince desteklenmediğinigörüyoruz.
Yıllarca üretim yaparak, istihdam sağlayarak devlete karşı sorumluluğunuyerinegetirenKOBİ’ler, şimdi devletten destek bekliyor. Kamu Garanti Fonu kredileri, vergi ve SGK ertelemeleriyle süreci atlatmaya çalışan KOBİ’lerin sıkıntıları devam ediyor. Alın teri dökenin fikrini almadan, araştırmadan kalıcı çözüm üretmek zor. CumhuriyetHalkPartisi’ninsorumlumilletvekilleri olarak81 ilde kobilerive esnafı ziyaret edip, neye ihtiyacı olduklarını, salgından ne derece etkilendiklerini sorduk. Ortak talepleri ise; ekonomide istikrar ve güven isteğininyanında bir an evvelönlerini görebilecek duruma gelip yatırım yapmalarıoldu.
CHP olarak81 ilde baştaüreticilerolmaküzere, tümmeslek kuruluşlarıveyöneticiler iledoğrudanyapılan görüşmeler neticesinde hazırlanan raporda “Ekonomik buhrandan çıkış ve KOBİ’ler için çözüm yolları” başlığı altında, kısa vadede yapılması gerekenleri 13 maddede belirledik;
Vekil Karadeniz açıklamasını ‘’Esnaflarımızın talep ve beklentilerini gündemde tutup, sorunları çözüme kavuşuncaya kadar da takipçisi olmaya devam edeceğiz” diyerek sonlandırdı.