CHP’li Karadeniz, Yüksek Öğrenim Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) Kanununda Değişiklik Yapılması (Üniversiteli İşsiz Gençlerin Kredi Borçlarının Ertelenmesi) Hakkında Kanun Teklifini TBMM Başkanlığına sundu. Teklif, üniversite mezunu olup işsizlik sorunu yaşayan gençlerin iş bulana kadar geçen sürede KYK’ya olan öğrenim kredisi ve katkı kredisi borçlarının faizsiz olarak ertelenmesini öngörüyor. Teklife göre; borçlunun, Kuruma müracaat ederek; Sosyal Güvenlik Kurumu veya sosyal güvenlik kuruluşu niteliğindeki başka kuruluşlarla ilişkisinin bulunmadığını bildirmesi üzerine, borçlunun borcu, sosyal güvenlik kuruluşu niteliğindeki başka kuruluşlarla ilişkisinin başlamasına kadar faizsiz olarak ertelenecek.
CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, üniversiteyi bitiren her 3 gençten birinin işsiz olduğunu ve İŞKUR verilerine göre, Türkiye’de iş arayan nüfusun yüzde 31’inin gençlerden oluştuğuna dikkat çekti. Karadeniz, KYK’dan aldıkları öğrenim kredisi ve katkı kredisi nedeniyle, akademik eğitimini bitirdikten sonra gençlerin hayata borçlu olarak atıldığını, yeni mezun öğrencilerin iş bulamadıkları süre içerisinde ya da yeni iş bulsa da kredi borçlarını geri ödemekte çok büyük zorluklarla karşılaştığını ifade etti. Karadeniz, kanun teklifinin gerekçesinde şu bilgilere yer verdi:
“KYK verilerine göre,1 milyon 156 bin 832 genç, öğrenim kredisi nedeniyle borçlu durumdadır. Katkı kredisi borçlusu ise 388 bin 225 kişidir. Bu yılın verilerine göre Öğrenim kredisi alan 239 bin 97 öğrenci ödemesi gereken 2 milyar 77 milyon 61 bin 552 TL’yi; katkı kredisi alan 106 bin 185 kişi de toplam 18 milyon 166 bin 950 TL’yi ödeyemedi. Özetle, üniversiteden mezun olan öğrencilerimiz işsizlik sorunu ile boğuşurken bir de borç kıskacında çaresiz bırakılmaktadırlar.
“HEM İŞSİZLİK HEM DE İCRA İLE MÜCADELE EDİYORLAR”
Devletten öğrenim kredisi ve katkı kredisi alarak eğitimini tamamlayan öğrencinin ekonomik durumu ortadır. Henüz hayata yeni atıldığı bir dönemde işsizlikle karşı karşıya kalması gençlerin değil devletin çözümleyemediği bir sorundur. İşsizlikle boğuşurken bir de borçlulukla ve hatta icra ile mücadele eden gençlerimizin ve ailelerinin mağduriyetleri mutlaka giderilmelidir. Kredi borçlarının yapılandırılması ile ilgili düzenlemelerden işsizlik ve ekonomik durumları iyi olmadığı için yararlanamayan çok sayıda gencin de bulunduğu gerçeği ortadadır.”