Türkiye genelinde yapılan eylemlere İlçemiz Ayancık’ta bulunan Nakliyeciler de destek verdi.
Türkiye genelinde yapılan eylemlere İlçemiz Ayancık’ta bulunan Nakliyeciler de destek verdi.
Ayancık’ta yaklaşık 100 nakliyeci, 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren zorunlu hale gelen ‘dijital takograf’ uygulamasını tepki göstermek için Ayancık Köprü Başı Caddesinde toplanarak konvay ve korna eşliğinde ilçe merkezine indi.
Konvoy eşliğinde Ayancık sokaklarında dolaşan nakliyeciler korna sesleri ile yollarda yaşadıkları sıkıntıları protesto ederek çözüm yolunun bir an önce bulunmasını istediler.
Yeni düzenlenen uygulamaya tepki gösteren tüm Nakliyeciler adına Ayancık Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Erol Yüksel tüm meslektaşlarının adına sorunları anlatan bir basın açıklaması yaptı..
İşte Ayancık Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Erol Yüksel’in basın açıklaması;
Ülkemizde kamyonculuk bir milyon’u aşkın meslektaşlarımın çektikleri sıkıntılarını kooperatifler birlik başkanımızın 28 Aralık 2019 Cumartesi günü Sakarya’da toplantı yaparak dile getirmişlerdi. Ayancık Şoförler Odası başkanlığı ve Taşıyıcılar kooperatifi adına toplantıya icabet ettik.
Yüksek yapılan toplantıda artık bıçağın kemiğe dayandığını birlik başkanları ve biz kooperatif başkanların anlamış olduk ki biz bunları uzun zamandır biliyoruz.
Sayın misafirler ve meslektaşlarım 2018 yılında çıkan 01,01,2020 de yürürlüğe girdi bu kanun çıkalı bir yıl oldu bir yıldan bu yana devlet büyüklerimiz hiç bir alt yapı hazırlanmadı. Bu kanunun uygulanması için 50 km bir iki yüz üç yüz araçlık kenarında park yerleri yapmadı 15 saat şoförler nerede istirahat edecek park dediğimizde berber, eğlence yerleri wc’ler vs 15 saat araçlarda mı yatacak benim şoför arkadaşım?
Şimdi sizlere izah edeyim. Devletimiz Ehliyet, dijital ehliyet ,Src 1,2,3,4, Pisikoteknik, dijital Takograf , K1-K2 alacaksın dedi aldık. Şimdi takograf yetmedi veri indirim cihazına cezalar yazılıyor.
Şuanda 9 saat 15 saat uygulaması sadece şoförlere ceza yağdırmak için uygulanmış bir kanundur. Arkadaşlar birileri bu dertlerimizi Ankara’ya iletsin bilhassa Sayın Cumhurbaşkanımıza bu olup bitenlerden belki de hiç haberi yok sanırım 28 Aralıktan bu yana ufak ufak duymuş olabilir.
Arkadaşlar işte 1’inci aya girdik her birimiz sıkıntı içerisindeyiz bu sıkıntılarımız çözebilmek için birbirimize sarılmalıyız belki de bu hafta ve diğer hafta çalışmayacağız ama yatmak çalışmaktan daha karlı olduğunu düşünüyorum. ceza yazmaya çoktan başlamışlar bile
Şimdi yeni çıkan kanunlar ve burada toplanmamıza neden olan veriler
1,Yeni uygulamada 9 saat araç kullanmaya 15 saat istirahat (bu 15 saat bize göre açlık grevi) pazartesi saat 10 da marşa basıyoruz saat 17:00 da nakliye alıyoruz 7 saat gitti. Yola çıktık sakızda pazartesi gece saat 9:00 da bitti araçları nereye park yapacaz da 15 saat bekleme yapacağız ertesi gün 10:00 da hareket edeceğiz 20:00 de Salı akşam İzmit’te saat doldu nerede 15:00 saat konaklayacağız yükledin bir gün ikinci gün yolda veya vardın masai bitti 3 günde gittik gittiğimiz yere bu mantıklamı Avrupa da 9 saatte 1,000 km yol gidiyor.
2.Yeni çıkan kanunda bu takografların yerlerini odalar birliklerine veya bunun ihalesini alan bir birine aktaracağız bu işlem her ayın 25’inden sonra,aktarmazsan usulsüzlük cezası kargoyla gelecek,aktardık yaptığımız ihlaller cezası uygulanacak.
3.Araçlarımıza yükü yükledik 6 saatte yük bildirimi yapacağız bu yük bildirimlerini devletimizin muhtemelen bir şirketi U-ETDS yeni Ulaştırma elektronik talep denetleme sistemine yapacağız yapamadık ceza yazılacak yaptığımızda A-B-C diye sınıflara ayrılacak A.sisteme zamanında gönderen B hatalı gönderen (veya gecikmeli) C göndermeyen çok geç gönderen şimdi
zamanında gönderene denetleme yok
B.hatalı gönderene rast edilirse veya aralıklı denetleme
C.ise sürekli denetleme biz hangi harfte kalırız
C de yani yine sürekli denetlenen biz olacağız çünkü işi ne zaman nerde nasıl alacağız U-ETDS ye göndereceğiz kesin olmamak kaydıyla Aylık 88,5 6 aylık 472 yıllık 885 tl ödeyeceğiz.Peki kendi malını taşıyanlar ne kadar vergi ödüyor taşıdığı malın kaç tanesinin faturası var.Bugün vergi yükünün altında kalan meslektaşlarım en yüksek vergi ödüyor.Bizler şoför maaşını zor öderken ikinci bir şoför maaşını nasıl ödeyeceğiz.Devletimizin bir an önce Türkiye Cumhuriyet’inde kara taşımacılığı yapan meslektaşlarımın sesine kulak vermesini temenni ediyorum.Sesimize kulak ver Sayın Cumhurbaşkanımız.
Şoför esnaflarımız sorunlarına çare buluncaya kadar, birlik ve beraberliğini bozmadan haklı grevimize devam ediyoruz. Burada basın açıklamamıza destek veren tüm Ayancık halkı ve meslektaşlarıma teşekkür ediyor saygılar sunuyorum.
Kaynak ; Ayancık Gazetesi.com