Ahilik geleneği Boyabat’ta yaşatılacak
Boyabat Belediyesi ile İlçe Müftülüğü tarafından düzenlenen Ahilik Geleneği etkinliği 17 Ağustos Cuma(yarın) günü ilk defa yapılacak.
Bundan sonra her Cuma salasından sonra ilçe müftülüğü görevlilerinden bir din görevlisi eşliğinde Tarihi Orta Çarşıda Ahilik Duası yapılacak.
Yeniden yaşatılacak olan Ahilik Geleneği ile ilgili Tarihi Orta Çarşı esnafından da destek geldi.
Başkan Çakıcı esnafa çağrıda bulundu
Boyabat Belediye Başkanı Şefik Çakıcı: ”Ahilik bizim örfümüzdür. Geçmişimizi yaşatan bir çalışmadır. Bizim vazifemiz ecdad mirasına sahip çıkmak, ahilik kültürü üzerine esnafımıza sahip çıkmaktır. Biz büyüklerimizden emaneti bu şekilde devraldık, korumaya da devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.
Başkan Çakıcı orta çarşı esnafına da çağrıda bulunarak yarın düzenlenecek etkinliğe katılım sağlayarak, hem orta çarşıya hem de kültürel değerlere sahip çıkmaya davet etti.
Ahilik Nedir ?
Ahilik, eski Türk medeniyet unsurlarının İslamiyet ve bu kanaldan Ahilik esasları değerleriyle uyumlu kaynaşması neticesinde kurulan esnaf, sanatkar ve üretici birliklerini ve bu birliklerin tatbik ettikleri ahlaki, siyasi, iktisadi, felsefi duygu ve prensiplerin adıdır. Türk kültür tarihinin önemli bir öğesidir. İslâmî-tasavvufî düşünce ile fütüvvet ilkelerine bağlı kalarak ahlakla sanatın, konukseverlikle yardımseverliğin uyumlu bir birlikteliğini sunan Ahilik teşkilatı, gerek bağlı bulunduğu prensipler ve gerekse ortaya koyduğu faaliyetler ile fertlerin eğitim, sosyal ve ekonomik durumları ile alakadar olmuş, Asya’nın farklı yerlerinden gelerek Anadolu’ya yerleşen Türklere, hem yerleşimlerinde ve yeni hayata adapte olmalarında ve hem de kolayca iş ve meslek edinmelerinde kendilerine yardımcı olmuş… Anadolu’nun ve yeni fethedilen yerlerin Türkleşmesinde ve İslamlaşmasında mühim roller oynamış, iç güvenliğin sağlanmasında büyük hizmetlerde bulunmuş, iş hayatında en dürüst, cemiyette en edepli, siyasette en faziletli, savaşta en cesur, zaviyede ise en mütevazı olmayı gaye haline getirmeye çalışmıştır. Ahilik Duası Nasıl Yapılır ? Dua esnasında ahililik geleneğine uyularak ayakta mesleğini icra eden esnaf(berber, demirci, fırın vb.) oturarak, oturarak mesleğini icra eden esnaf (terzi, saatçi, bakkaliye) ise ayakta, iş yerlerinin önüne çıkarak duaya iştirak edecek